De kleur Turquoise mengen

Kleuren mengen om turquoise te krijgen

Turquoise, ook bekend als aquamarijn, zit op het kleurspectrum tussen blauw en groen in. Turquoise varieert van zachte, bleke tot levendige, intense tinten en tenzij je een pot voorgemengde Turquoise vindt, zul je zelf blauwe en groene verf moeten mengen om exact de tint te krijgen die je wilt. Voor een standaard Turquoise: meng cyaanblauw met een iets kleinere hoeveelheid groen.

Turquoise mengen - FAUQ Studio

Verf uitzoeken

Besluit welke tint Turquoise je wilt. Turquoise is gewoonlijk een omschrijving van een helder, hoofdzakelijk blauw mengsel tussen blauw en groen. Je kunt echter diverse tinten mengen binnen het Turquoise spectrum: voeg een druppel wit of lichtgrijs toe voor een bleke en subtiele turkoois, of houd het bij heldere blauwen, groenen en gelen om een Turquoise te mengen die er uitspringt. Overweeg of je een heldere of een meer subtiele tint wilt.

Koop blauwe en groene verf

Het soort verf maakt niet uit — acrylverf, olieverf of verf op waterbasis — maar het zal gemakkelijker en gladder mengen als je twee verven van dezelfde soort mengt. Kijk online voor verf of bij een winkel voor schilderbenodigdheden. Blijf scherp: het kan zijn dat je een voorgemengde Turquoise vindt die aan jouw wensen voldoet. Als je met turkoois begint, dan kun je kleine druppels blauw, groen, wit of geel gebruiken om de pigment subtiel op te leuken.

Als je nieuw bent in het schilderen, overweeg dan om te beginnen met acrylverf. Acrylverf is een vergevende en gemakkelijk te mengen medium en je kunt ze vaak kopen in kleine, goedkope knijpflessen.

Als je je verf in een winkel voor schildersbenodigdheden koopt, vraag het personeel dan welke producten goed mengen met Turquoise. Personeel met kennis van zaken moet in staat zijn om specifieke groentinten en blauwtinten aan te raden die geschikt zijn voor het mengen van de tint die je wilt.

Koop witte en/of gele verf voor blekere tinten. Als je een blekere en meer subtiele tint Turquoise wilt, dan kun je blauw en groen mengen met wit of geel. De specifieke tint van wit of geel is vooral een kwestie van voorkeur, dus kies iets dat past bij de stemming of stijl van jouw idee. Je kunt bijvoorbeeld een warme gebroken wit kiezen als basis voor Turquoise water wanneer je een tropisch strandgezicht schildert; je kunt een schrille, meer ‘kunstmatige’ wit gebruiken als basis voor het schilderen van een koude en veraf gelegen turkoois planeet.

Gebruik een blauwe verf met een kleur die neigt naar groen. Probeer cyaan, kobalt, azuur, ultramarijn — elke blauwe tint die meer groenig dan paarsig is.[4] Er zijn kleine hoeveelheden andere kleuren verborgen in elk pigment, wat betekent dat elke verftint voorbestemd is om goed te mengen met een bepaalde andere tint. Turquoise is in feite een mengsel van blauw en groen, dus zorg ervoor dat je een blauw gebruikt die al groene pigmenten bevat. Je kunt al zien in welke richting het pigment neigt door alleen naar de kleur te kijken: een groenig blauw duidt op een neiging naar groen, terwijl een paarsige blauw richting rood gaat.
Ftalocyanine blauwe en ftalocyanine groene pigmenten zijn een paar van de meest gebruikte in Turquoise verf.

Ftaloblauw of staalblauw (kort voor het pigment ftalocyanine) bevat een sterke groene neiging, dus is deze optimaal geschikt voor het mengen van Turquoise. Veel commerciële verfmerken hebben ook een ‘ftaloblauw’ in het assortiment.

Blauwe verf bevat ofwel rode pigmenten ofwel groene pigmenten. Als een bepaalde blauwe pigment een neiging naar groen heeft, dan bevat het meer groen pigment dan rood pigment. Andere (in het bijzonder de paarsige) blauwe pigmenten hebben een rode zweem en deze zullen minder geschikt zijn voor het maken van Turquoise.
Je zult geen ‘pure’ blauwe verfpigment vinden — dat wil zeggen, een blauwe verftint die zowel een goede groen (wanneer je mengt met geel) als een goede paars (wanneer je mengt met rood) maakt. Dit komt doordat de blauw altijd een neiging naar ofwel rood ofwel groen zal hebben door de chemische onzuiverheden in elk pigment.

De tweede methode

Een heldere Turquoise mengen

Pak je groene en blauwe verf. Druppel wat van de Turquoisesblauwe (cyaan) verf op een kant van je palet, en knijp aan de andere kant een beetje groene verf. Als alternatief kun je de blauwe en groene verf direct bij elkaar knijpen.
Als je nog geen groene verf hebt, dan zul je die moeten maken. Meng gelijke delen van blauw en geel om groen te maken.
Als je geen speciaal verfpalet hebt, dan kun je een willekeurig schoon, droog oppervlak gebruiken. Probeer verf te mengen op een bord, een stuk papier, een strook karton of een stuk tegel. Let op dat je niet op iets belangrijks verft.

Gebruik een verhouding van 2:1 van blauw op groen. Turquoise bevat meer blauwe pigment dan groene, dus probeer twee keer zoveel blauwe verf te gebruiken als groene. Voel je vrij om te experimenteren met verschillende verhoudingen, maar gebruik 2:1 als basisreferentie.

Iets meer groene verf — zeg een verhouding van 2:1,5 — zal je een diepe zeegroene Turquoise geven. Een klein beetje minder groene verf (dan de verhouding van 2:1) zal een subtiele Turquoise geven die bijna helderblauw is.

Overweeg om een beetje gele verf toe te voegen voor een helderdere tint. Probeer een verhouding van 1:5 of 1:6 van geel op blauw. Meng de geel bij de blauw en de groen.
Voeg een beetje witte verf toe als de tint te helder is. Wit zal de Turquoiseverbleken en subtieler maken zodat het niet zo visceraal is.

Meng de verf. Druppel een klodder groen op je palet om mee te beginnen, en meng die klodder dan met twee klodders blauw. Blijf de verf mengen tot de kleuren goed gemengd zijn. Terwijl je mengt zou de blauw moeten vermengen met de groen tot de klodder een duidelijke Turquoisestint krijgt.

Zorg ervoor dat je zoveel verf gebruikt als je nodig hebt — of liever iets meer. Als je probeert om halverwege het schilderwerk meer blauw en groen toe te voegen, zul je de verhouding in de war brengen en eindigen met verschillende tinten Turquoise.

Blijf het mengsel aanpassen tot je helemaal tevreden bent. Als het mengsel van Turquoise verf glad gemengd is, kijk er dan nog eens goed naar om je ervan te verzekeren dat je blij bent met de kleur. Probeer een beetje ervan op een stukje afvalpapier te verven — verf verandert vaak wat wanneer het verspreid wordt. Als je niet tevreden bent, blijf dan doorgaan met kleine beetjes blauwe, groene, gele of witte verf toevoegen tot je exact de tint turkoois hebt die je nodig hebt.

Schilder. Als je eenmaal je Turquoise gemengd hebt, dan ben je er klaar voor om het te gebruiken. Zorg ervoor dat de tint Turquoise exact is wat je wilt. Voel je vrij om te schilderen met dezelfde kwast die je gebruikt hebt om de Turquoise te mengen, maar overweeg om de kwast eerst schoon te maken voor extra precisie. Als je je voorraad turkoois moet aanvullen, verzeker je er dan van dat je blauw en groen in exact dezelfde hoeveelheden toevoegt als je in het begin gedaan hebt.

Als je halverwege meer blauwe/groene verf bijmengt, maar je kunt de verhouding niet hetzelfde krijgen: overweeg dan om een grote hoeveelheid van de nieuwe tint te maken, en dan alle oorspronkelijkeTurquoise over te verven om het gelijkmatig te maken.

Een bleke Turquoise mengen

Gebruik wit als basiskleur. Als je een bijzonder bleke tint Turquoise wilt mengen, begin dan met een wit of een heel lichte blauw. Witte verf zal het leeuwendeel van het mengsel vormen, dus gebruik zoveel witte verf als je denkt dat je nodig hebt — misschien een beetje meer. Overweeg om een bijna-witte grijs te gebruiken voor een iets donkerdere tint Turquoise.

Meng de verf. Probeer een verhouding van 2:1:4 van blauw:groen:wit. Er is geen enige juiste manier om een bleke Turquoise te mengen, dus je zult de verhouding zelf moeten aanvoelen. Begin klein, met slechts een paar druppels blauw en groen in het midden van de witte verf, en meng de delen door elkaar tot je een uniforme tint hebt. Bepaal of je een helderdere Turquoise wilt, of een nog blekere Turquoise, en voeg aan de hand daarvan meer blauwe of witte verf toe. Als je ooit deze kleur wilt reproduceren, zorg dan dat je de exacte verhouding opschrijft.

Onthoud — tot je begint met verven kun je altijd nog de pigmentverhouding in je Turquoise aanpassen. Zorg ervoor dat je tevreden bent voor je gaat zitten om te verven.
Zorg ervoor dat je minstens zoveel verf gebruikt als je nodig zult hebben om je project af te maken. Het kan een complex proces zijn om te proberen verfverhoudingen te reproduceren als je al de helft van je werkstuk geschilderd hebt.

Schilder. Als je eenmaal tevreden bent met de bleke Turquoise, dan ben je er klaar voor om het te gebruiken. Smeer je kleur op het door jou gekozen oppervlak en geniet van het plezier van het mengen van je eigen verf!