Beelden voor buiten

Niet alle beelden kun je ook buiten in je tuin zetten. Het materiaal waarvan een beeld is gemaakt bepaalt in hoeverre een beeld bestendig is tegen regen, wind en zon. De meeste buitenbeelden zullen dan ook naar verloop van tijd wat aanslag gaan vertonen zoals alg en vuil. Meestal is dat juist mooi omdat de verwering er voor zorgt dat het beeld één wordt met zijn omgeving.

Beelden voor in de tuin

Beelden van harde steensoorten zoals graniet en basalt, maar ook glas en roestvrijstaal zijn het meest geschikt voor plaatsing buiten in de tuin. Vanzelfsprekend hebben ook deze kunstobjecten last van aanslag. Soms worden buitenbeelden juist nog mooier als ze een tijd staan. Een doorleefd beeld vertelt daarmee een extra verhaal, en misschien zelfs wel elk seizoen of jaar een nét iets ander verhaal. Daarmee is het kunstwerk geen eenmalige beleving, maar ieder jaar weer een andere unieke beleving.

René Donders, een bekende beeldend kunstenaar uit Tilburg, maakt beelden en kunstobjecten die buiten in de tuin geplaatst kunnen worden. De beelden zijn speciaal gemaakt om buiten te kunnen staan. De beeldend kunstenaar houdt er daarbij rekening mee dat de beelden wat veranderen in de loop van de tijd. De beelden verweren hierdoor mooi maar zullen niet vergaan door corrosie. Zijn gepatineerde beelden worden al helemaal alleen maar mooier met de tijd. De speciaal aangebrachte patina blijft zich buiten doorontwikkelen en de kleuren worden intensiever.

Wat kost een buitenbeeld?

De prijs van een beeld voor buiten kan enorm variëren. Wil je een mooi beeldend kunstwerk dat professioneel vervaardigd is, dan moet je toch wel rekening houden met een bedrag van duizend tot enkele duizenden euro’s. De kosten worden voor een groot deel bepaald door de dure materialen die een beeldend kunstenaar gebruikt en de tijd die het kost om een beeld te bedenken, ontwerpen en te maken. Daarnaast betaal je bij sommige kunstenaars ook voor de naam. Kunstwerken van de grootste internationale kunstenaars kunnen hierdoor zelfs honderdduizenden euro’s kosten.