Kinderen enthousiast maken voor kunst; kan dat?

Wanneer we kijken naar het moment wanneer mensen kunst leren waarderen, zal het je wellicht verbazen hoeveel het kijken naar kunst op jonge leeftijd hierbij van belang is. Grote kans dat je kind misschien alleen de spelletjescomputer of de televisie als kunst bestempelt, maar wist je dat je je kinderen op een bepaalde manier zeker wel enthousiast kunt maken voor het waarderen van bepaalde kunstwerken? Kunstjournalist Casey Lesser vroeg zich in het bekende Artsy Magazine af hoe je hiervoor zelfs deels kunt zorgen. In dit artikel geven we je een korte samenvatting van haar bevindingen en vertellen we je zelf wat meer over de relatie van kinderen tot kunst.

Is het waarderen van kunst goed voor kinderen?

De Amerikaanse agency National Edowment for the Arts heeft tien jaar lang de effecten van kunst op jonge kinderen onderzocht. Hierbij bekeken ze hoe kids van tussen de 0 en 8 jaar reageerden op bepaalde kunstwerken en schilderijen en onderzochten ze de relatie hiervan op hun sociale ontwikkeling. Het resultaat? Bijzonder en mooi te noemen: kunst blijkt een positief effect te hebben op de ontwikkeling van jonge kinderen en hun beleving van kunst én cultuur. Dat wil zeggen dat kunst en cultuur, dus ook andere vormen van kunst zoals muziek, dans en theater, een goede invloed hebben op de ontwikkeling van kindjes. Alleen daarom al is het dus een must om je kids af en toe mee te nemen naar een museum of een expositie. Maar hoe krijg je ze nou zover dat ze dat daadwerkelijk leuk vinden? Geloof ons: dat is minder moeilijk dan je misschien denkt.

Kennismaken met kunst

Een van de eerste stappen die je kunt ondernemen is dat je thuis al kunt beginnen met het introduceren van kunst. Dit kun je al doen met hele simpele stappen: wist je bijvoorbeeld dat een Donald Duck abonnement of een abonnement op een ander fysiek magazine voor kinderen al een goed begin is? Op die manier maken ze op een speelse wijze kennis met beeld en cultuur, waarna de stap naar andere vormen van kunst al iets minder moeilijk gemaakt is. Dit geldt overigens ook voor andere kunstvormen in huis. Beschikken jullie bijvoorbeeld over enkele bijzondere kunstwerken of schilderijen? Of hebben jullie een favoriet televisie- of radioprogramma over kunst? Betrek je kinderen er dan beetje bij beetje bij en laat ze langzaam kennis maken met begrijpelijke kunst. Leg ze hierbij bijvoorbeeld uit wat bepaalde kunstwerken betekenen of laat ze er hun eigen draai aan geven. Op zo’n interactieve wijze thuis leert je kindje al snel dat er in ieder geval kunst bestaat en dat hij of zij daar iets mee kan doen of betekenis aan kan geven.

Musea met kinderproof kunst

Voordat je overstapt op musea waar bijvoorbeeld alleen schilderwerken hangen die een diepere betekenis hebben, is het aan te raden om je kinderen mee te nemen naar musea die we kidsproof noemen. Denk hierbij aan plekken waar interactieve kunst te vinden is, dus waar kinderen zelf aan de slag kunnen gaan met kunst en op een leuke manier meer leren over bepaalde kunstwerken. Bij NEMO in Amsterdam of bij het museum van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid zijn bezoekers zelf de hoofdpersoon in enkele kunstwerken, hoe leuk en bijzonder is het om op die manier kennis te maken met kunst en cultuur? Grote kans dat zo’n bezoek bij een kindje langer bij blijft dan enkele schilderijen of beelden. Dat komt later wel; wanneer de basis is gelegd op jonge leeftijd is de kans groot dat ze wanneer ze iets ouder zijn kunst leren te waarderen.

Bezoek kunst met uitleg

Tot slot: kunst wordt voor kinderen niet per se toegankelijk wanneer je het aanpast of een stuk simpeler maakt. Dat is niet de essentie van kunst. Wat je als museum wel kunt doen én wat veel musea ook gedaan hebben om op die manier meer gezinnen met kinderen te kunnen verwelkomen is dat er kunst aanwezig is waarbij veel uitleg wordt gegeven. Dit kan in de vorm van bordjes of in de vorm van rondleidingen, die vaak juist gericht zijn op kinderen. Omdat hierbij kinderen nauw worden betrokken bij de tour, vaak door leuke vragen en/of opdrachten, is de interesse al sneller gewekt dan wanneer dit niet op zo’n manier gedaan wordt. Kortom: kinderen zijn absoluut enthousiast te maken voor kunst; het is zelfs bewezen dat kids die op jonge leeftijd in aanraking komen met kunst dit later meer weten te waarderen.